luni, 28 aprilie 2014

Vita cu ghimbir si ceapa verde


O noua provocare culinara a aparut in blogosfera romaneasca. Se numeste Mystery box challenge si are ca sursa de inspiratie provocarea din emisiunea Master Chef. Pe scurt, la fiecare inceput de luna gazda din luna respectiva propune 7 - 10 ingrediente si un ingredient vedeta. Din aceste ingrediente participantii la provocare trebuie sa incropeasca retete. Nu este obligatoriu sa se foloseasca toate ingredientele, dar ingredientul vedeta este obligatoriu. Nu ai voie sa folosesti alte ingrediente in afara celor indicate, in schimb ai voie sa folosesti apa, orice tip de grasime vegetala sau animala, zahar, miere sau alti indulcitori, faina, amidon, sare, condimente (aici fiind incluse si condimentele lichide de exemplu: soia sos, worcestershire sos, teriaki sos etc. dar si toate tipurile de otet, mustar, ketchup, maioneza), verdeturi (patrunjel, marar, coriandru, cimbru, etc.) pastai de vanilie, arome pentru prajituri si alti aditivi alimentari (zahar vanilat si aromatizat, gelatina, conservanti, coloranti), agenti de crestere pentru aluaturi (bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu, praf de copt si drojdie).
In luna aprilie ingredientele surpriza au fost: carne de vita, pere, morcovi, ceapa, rosii, cartofi, usturoi, aluat foietaj, lapte, rucola, iar ingredientul vedeta a fost ghimbirul.
Eu din momentul in care am citit lista de ingrediente m-am gandit la mancare chinezeasca, asa ca propunerea mea pentru prima editie a provocarii Mystery box challenge este o mancare simpla dar aromata, vita cu ghimbir si ceapa verde.

Ingrediente:
- 1 kg carne de vita
- 2 legaturi ceapa verde
- 5 cm radacina ghimbir
- 3 catei usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- 3 linguri sos de soia light
- 1 lingura amidon
- piper negru macinat


Dupa cum probabil stiti, mancarea chinezeasca se gateste la foc mare, prin urmare este obligatoriu ca toate ingredientele necesare sa fie la indemana si taiate corespunzator.
Carnea se taie bucatele mici, ghimbirul se razuieste, usturoiul se toaca marunt, ceapa se taie bucati mai mari.


Punem un wok sau o tigaie inalta si antiaderenta pe foc mare si turnam uleiul de masline. Calim in el carnea de vita pana isi schimba culoarea pe toate partile. Asezonam cu piper macinat.


Cand carnea este calita adaugam usturoiul si ghimbirul si le calim impreuna cu carnea 30 secunde.


Stingem cu sos de soia si 1/2 cana apa. Lasam sa ajunga la fiebere.


Se adauga ceapa verde si mai lasam sa fiarba cateva minute pana se inmoaie ceapa.


Intr-un castronel desfacem amidonul cu 3 linguri de apa si turnam totul peste carne.


Mai turnam 1/2 cana de apa si lasam mancarea pe foc 2-3 minute pana se ingroasa sosul.


Servim fierbinte.


Se poate adauga o garnitura de orez prajit cu ou sau taitei de orez, dar noi nu am adaugat la mancare nici o garnitura de data asta.
Mancarea este delicioasa si saturanta. Nu necesita adaos de sare pentru ca sosul de soia este destul de sarat, iar condimentele sunt suficiente pentru ca mancarea sa nu fie fada si anosta.


Dintre noi trei doar junioara mananca mancarea chinezeasca cu betisoare ♥ Nu stiu cum reuseste, dar sunt tare mandra de ea ca este atat de indemanatica, in timp ce noi am capitulat de mult la aceasta incercare.


Reteta de fata este conforma cu dieta Montignac - faza I si dieta Dukan - zile PL incepand din faza "croaziera".
Sa ne fie de bine!

Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor

"Mainile tale ar trebui sa protejeze, nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii copiilor" este o campanie de eliminare a ...

Cele mai vizualizate retete in ultima saptamana